TIPIČNE ISTRSKE JEDI
Tradicionalne jedi iz notranjosti Istre so pripravljene
predvsem iz pridelkov z domačih vrtov, v obalnem pasu pa na
jedilnikih prednjačijo ribe in morski sadeži.
Tradicionalne istrske jedi so predvsem kuhane, značilna je
tudi peka kruha pod črepnjo (peko). Prevladujejo lokalna
sezonska
zelenjava (koromač, blitva ali bledes, radič, paradižnik,
zelje ali kapus in drugo), divje rastline (šparglji in
tartufi),
perutnina, klobase, pršut, oljčno olje, vino in ribe.
Med mineštrami so priljubljeni bobiči, pogosta jed so tudi
fuži in njoki z različnimi omakami.
Značilne sladice, fritole, kroštole, štrukelj in mnoge
druge, je mogoče poskusiti na prireditvi Sladka Istra konec
septembra
v Kopru.
VINA SLOVENSKE ISTRE
V slovenski Istri zorijo vrhunska vina, ki so preplet
tradicije in sodobnega vinarstva. Poleg že uveljavljenih vse
bolj
prodirajo vinarji mlajše generacije.
Bogato vinsko izročilo slovenske Istre sega v rimske čase in
beleži že skoraj dve tisočletji. Vina avtohtonih sort
(refošk,
malvazija in rumeni muškat) ter drugih sort, ki tukaj
uspevajo, žanjejo priznanja na vinskih ocenjevanjih doma in
po svetu.
Istrski vinarji se pogosto predstavljajo na vinskih in
gastronomskih prireditvah v slovenski Istri in zunaj nje.
Njihova
najboljša vina lahko poskusimo v večini gostinskih lokalov.
OLJČNO OLJE
Zaradi klimatskih posebnosti je oljčno olje slovenske Istre
prepoznavno po značilni aromi in cenjeno zaradi ugodne
sestave
maščobnih kislin.
Slovenska Istra je ena najsevernejših krajin, kjer še uspeva
oljka.
Tradicija oljkarstva sega daleč v preteklost, v zadnjih treh
desetletjih pa je v velikem razmahu.
Naravne danosti, znanje in zavzetost pridelovalcev oljčnega
olja dajejo izjemne, mednarodno priznane rezultate.
Oznaka Ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre z
zaščitenim poreklom zagotavlja, da je to olje pridelano iz
lokalnih sort
oljk ter predelano in stekleničeno na območju slovenske
Istre. Vsebovati mora najmanj 30 % olja istrske belice, ki
zaradi
visoke vsebnosti naravnih antioksidantov omogoča daljšo
svežino in kakovost. |