TIPIČNE ISTRSKE JEDI
Tradicionalne jedi iz notranjosti Istre so pripravljene predvsem
iz pridelkov z domačih vrtov, v obalnem pasu pa na jedilnikih
prednjačijo ribe in morski sadeži.
Tradicionalne istrske jedi so predvsem kuhane, značilna je tudi
peka kruha pod črepnjo (peko). Prevladujejo lokalna sezonska
zelenjava (koromač, blitva ali bledes, radič, paradižnik, zelje
ali kapus in drugo), divje rastline (šparglji in tartufi),
perutnina, klobase, pršut, oljčno olje, vino in ribe.
Med mineštrami so priljubljeni bobiči, pogosta jed so tudi fuži in
njoki z različnimi omakami.
Značilne sladice, fritole, kroštole, štrukelj in mnoge druge, je
mogoče poskusiti na prireditvi Sladka Istra konec septembra v
Kopru.
VINA SLOVENSKE ISTRE
V slovenski Istri zorijo vrhunska vina, ki so preplet tradicije in
sodobnega vinarstva. Poleg že uveljavljenih vse bolj prodirajo
vinarji mlajše generacije.
Bogato vinsko izročilo slovenske Istre sega v rimske čase in
beleži že skoraj dve tisočletji. Vina avtohtonih sort (refošk,
malvazija in rumeni muškat) ter drugih sort, ki tukaj uspevajo,
žanjejo priznanja na vinskih ocenjevanjih doma in po svetu.
Istrski vinarji se pogosto predstavljajo na vinskih in
gastronomskih prireditvah v slovenski Istri in zunaj nje. Njihova
najboljša vina lahko poskusimo v večini gostinskih lokalov.
OLJČNO OLJE
Zaradi klimatskih posebnosti je oljčno olje slovenske Istre
prepoznavno po značilni aromi in cenjeno zaradi ugodne sestave
maščobnih kislin.
Slovenska Istra je ena najsevernejših krajin, kjer še uspeva
oljka.
Tradicija oljkarstva sega daleč v preteklost, v zadnjih treh
desetletjih pa je v velikem razmahu.
Naravne danosti, znanje in zavzetost pridelovalcev oljčnega olja
dajejo izjemne, mednarodno priznane rezultate.
Oznaka Ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre z zaščitenim
poreklom zagotavlja, da je to olje pridelano iz lokalnih sort oljk
ter predelano in stekleničeno na območju slovenske Istre.
Vsebovati mora najmanj 30 % olja istrske belice, ki zaradi visoke
vsebnosti naravnih antioksidantov omogoča daljšo svežino in
kakovost.
RESTAVRACIJE IN GOSTILNE
Istra se uveljavlja kot regija za vrhunska vinska in gastronomska
doživetja. Vse več je dobrih gostiln, turističnih kmetij in
izbranih restavracij.
Ob koncu tedna v istrskih gostilnah in restavracijah radi uživajo
tudi sladokusci iz bližnje Italije. A ne le zato, ker se v istrski
kuhinji čuti vpliv italijanske. Jedi so bogatega okusa, sestavine
pa skrbno izbrane. Na svoj račun pridejo tudi ljubitelji tartufov.
Vsaka kuhinja daje jedem svoj pečat, v novejšem času z opaznejšim
poudarkom na tradicionalni istrski prehrani. Med ribjimi jedmi
lahko izberemo preproste sardele, sardone ali sipice, tudi izbrane
brancine, orade in še marsikaj.
|